Logo Stichting Lonnekerberg

Vragen over lawaai

 

Hieronder een antwoord op vragen die er leven ivm het gevreesde lawaai:

De geluidscontour voor het evenementerrein Vliegveld Twenthe, hoe is die berekend???
·         Iedere vierkante meter krijgt het maximale aan geluid toebedeeld (op basis van de max. toegestane milieucategorie)
·         Berekend op basis van 86% van de oppervlakte die tegelijkertijd in gebruik zal zijn = 42 hectare
·         Waar ligt dan die 86% en waar ligt dan de niet gebruikte 14%?
o   De vierkante meters die meegerekend worden (86%) zijn geprojecteerd aan de rand van het terrein (tot op de bosrand)
o   De vierkante meters die niet meegerekend worden zijn (14%) liggen centraal in het gebied.
(bron: geluidsrapport bijlage bestemmingsplan)

Door deze manier van berekenen wordt de maximale geluidscontour over de Lonnekerberg en het nieuwe natuurgebied gelegd.

Duidelijk is dat het meeste lawaai straks gemaakt zal worden centraal in het gebied (grote asfaltbanen).
Doordat de geluidscontour zo royaal berekend is, kan in het centrum van het gebied straks zelfs veel meer geluid gemaakt gaan worden (> 5.1 / 5.2)

Activiteiten in een hogere milieucategorie toegestaan (> 5.1/5.2) hoe kan dat? De geluidscontour is toch berekend op maximaal 4.2 ?
Ja, het klopt dat bedrijven zich in het gebied mogen vestigen tot maximaal milieucat. 4.2.
Echter een bedrijf uit 4.2 kan wel activiteiten ontplooien die in een hogere milieucategorie horen, mits deze activiteiten ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit.

Dus een evenementenbedrijf in milieucategorie 4.2 kan wel activiteiten doen in een hogere milieucategorie, bijvoorbeeld op het gebied van “rijden met motorvoertuigen en het trainen voor wedstrijden en het recreatief rijden met motorvoertuigen”.  Zo krijgen we dus toch activiteiten met een hogere milieucategorie.
Dit is in het bestemmingsplan toegestaan.

Van Eck mag zelf de geluidscontour vullen met geluid, hij mag zelf bepalen hoe hij de geluidsruimte verdeelt naar activiteiten. De enige beperking is dat hij binnen de geluidscontour moet blijven. Daarom is het voor Van Eck gunstig om een royaal berekende geluidscontour te hebben.
Zo kan in het centrum van het gebied straks meer geluid gemaakt worden. Lawaai dat hoort bij 5.1 en 5.2.

Wanneer is een activiteit ondergeschikt aan de hoofdactiviteit?
·         Volgens het bestemmingsplan is dat het geval als maximaal 49% van de oppervlakte van de hoofdactiviteit voor die activiteit wordt gebruikt
·         Van Eck heeft een evenementenbedrijf (hoofdactiviteit) van ruim 50 hectare. Hij mag dus 20 hectare gebruiken voor activiteiten met een hogere milieucategorie!
·         Dus 20 hectare van het terrein kan straks voor karten, crossen,  etc gebruikt worden.
Voor testen en trainen voor wedstrijden door professionals, als ook recreatief (staat in het bestemmingsplan dat dit is toegestaan).
·         De enige voorwaarde is dat het geluid binnen de geluidscontour moet blijven.

Wedstrijden met motorvoertuigen zijn in het bestemmingsplan uitgesloten op reguliere (dagelijkse) basis. Wedstrijden mogen wel als een van de 12 mega-evenementen, dan geldt ook de geluidscontour niet.

Hoe houdt de gemeente de grote geluidscontour straks in de gaten met handhaving?
·         De geluidscontour is een berekening op etmaalwaarde, dus een gemiddelde. De gemeente kan dat niet meten, want een meting op een bepaald moment voor een x aantal minuten zegt niets over de etmaalwaarde.
·         Van Eck moet een geluidsboekhouding bij gaan houden. Uit deze boekhouding moet blijken dat hij binnen de geluidscontour blijft.
Deze boekhouding wordt door de gemeente gecontroleerd van achter het bureau.
·         Behalve de geluidscontour geldt er een maximaal geluid op woningen van 70 db(A) op de gevel (geen gemiddelde, dus direct geluid).
Echter woningen in het gebied staan ver weg.  Zelfs met het Airforcefestival werd die waarde niet gehaald, dus dat is een fictieve begrenzing.