Logo Stichting Lonnekerberg

Hoe zit het echt met het geluid. Het eerlijke verhaal.

 

Binnenkort gaat de Gemeenteraad van Enschede beslissen over het bestemmingsplan voor het evenemententerrein. Wat zegt  de ondernemer van het evenemententerrein Vliegveld Twente, van Eck, zelf over zijn mogelijkheden als het bestemmingsplan doorgaat? Deze tekst komt uit zijn brochure voor 2018 (onder automotive).

TEST & DRIVE CONCEPT
Acht F-16-shelters liggen verspreid langs het wegdek van The Strip; de area op het vliegveld die bij uitstek geschikt is om exclusief te huren voor jouw eigen Test & Drive automotive event. Je eigen 10.000 m2 aan wegdek en landingsbanen om ongestoord proefritten te maken met klanten en relaties, terwijl legendarische introductie-shows in de omliggende hangars de grond onder je voeten doen schudden en de lucht voelbaar laten trillen.
A PLACE FOR LEGENDS
In volledige vrijheid en in een bosrijke omgeving, zonder beperkingen door geluids- en snelheidslimieten, zonder regels en verboden manoeuvres, kunnen legendary brands hier hun legendary auto’s op onvergetelijke wijze laten ervaren. Technische innovaties zijn hier, op je eigen evenemententerrein, zowel indoor als outdoor en op alle denkbare manieren in te zetten voor een onvergetelijke eerste indruk.
Zie hier de folder van van Eck: https://vliegveldtwenthe.nl/app/uploads/2017/11/17-VT-brochure-NL-4.pdf

 

Kortom: er is geen enkele limiet aan geluid en snelheid. Dat is ongehoord en ongekend. Willen we dit echt midden in een natuurgebied?

 

Hieronder uitleg over het (ingewikkelde) verhaal over de regels voor geluid in het bestemmingsplan.

Evenemententerrein en lawaai

In de nieuwe bestemmingsplannen voor de voormalige vliegbasis worden de regels gegeven voor het evenemententerrein. Dit evenemententerrein van 50 hectare groot ligt op de flank van de Lonnekerberg en de “nieuwe natuur”. De regels in het bestemmingsplan zouden de omgeving moeten beschermen tegen het geluid. Het tegendeel is het geval, ze geven de ondernemer maximale ruimte.

Geluidszone voor grote lawaaimakers.
Op het evenemententerrein mogen volgens het bestemmingsplan iedere dag evenementen worden gehouden. Het evenemententerrein krijgt zelfs een eigen “geluidszone voor grote lawaaimakers”. Alleen op dergelijke terreinen mogen specifieke lawaai-activiteiten plaatsvinden als crossen, karten, etc.

Op de kaart van het nog vast te stellen bestemmingsplan staat de geluidszone aangegeven. De geluidszone beperkt zich niet tot het evenemententerrein, maar ligt over de omliggende natuurgebieden. De geluidszone omvat ca. 180 hectare (incl. 50 hectare evenemententerrein).

De hoeveelheid geluid die mag worden gemaakt wordt bepaald door de omvang van de geluidszone. De geluidszone ligt op honderden meters afstand van het evenemententerrein. Dat betekent dat er dagelijks op het evenemententerrein veel lawaai mag worden gemaakt. De buitenrand van de geluidszone geeft het gemiddelde geluidsniveau aan, deze is 50 decibel etmaalwaarde.

Een gemiddeld geluidsniveau op basis van etmaalwaarde zegt echter niets over het geluid op een bepaald moment. Er is namelijk geen sprake van een continu geluid. Het is stil of er zijn evenementen. De volumeknop staat aan of uit. Als de ondernemer ’s ochtends geen lawaai maakt, mag hij ’s middags of ’s avonds extra veel lawaai maken of een uur heel veel lawaai maken. Zo werkt dat bij een gemiddelde.

Maximaal geluidsniveau:
Behalve een geluidszone met een gemiddeld geluidsniveau is het daarom belangrijk om te weten hoeveel geluid de ondernemer maximaal mag maken op de zonegrens. De gemeente geeft daarvoor in het bestemmingsplan geen maximum aan. Wel wordt aangegeven dat het maximale geluid op de gevel van de dichtstbij gelegen woningen 70 decibel mag zijn.

En dan komt de aap uit de mouw. Het evenemententerrein ligt te midden van natuurgebieden, woningen staan erg ver weg. Het piekgeluid dat de ondernemer mag maken is daardoor praktisch onbeperkt.

12 mega-evenementen:
Naast de dagelijkse evenementen die hierboven zijn besproken worden er in het bestemmingsplan ook nog eens 12 extra mega evenementdagen toegestaan. Daarbij kan gedacht worden aan grote festivals zoals het airforcefestival, maar ook aan grote evenementen met motoren en monstertrucks.

De geluidszone is voor deze evenementen niet van toepassing. De enige beperking is de geluidsbelasting op de gevel van de dichtstbij gelegen woningen. Die mag maximaal 70 db(A) zijn.

Tijdens het Airforcefestival was het geluidsniveau bij het hoofdpodium 138 decibel.

De ondernemer heeft laten uitrekenen hoeveel geluid er tijdens zo’n evenement kan worden geproduceerd in de meest optimale situatie. Het berekende geluidsniveau voor mega-evenementen is 141 decibel, uitgaande van de noordkant van de Strip.
Die 141 decibel is het geluidsniveau dat voldoet aan de voorwaarden van de gemeente. Dit geluidsniveau mag gedurende de gehele dag tot 1.00 uur ’s nachts plaatsvinden.


Conclusie:
We hebben het niet over ‘slechts 50 decibel en een rommelmarkt’ zoals wethouder van Agteren beweerd bij ‘Vroege Vogels’. Hier is echt meer aan de hand!
De Lonnekerberg wordt echt een ‘herrieberg’. Met alle gevolgen voor recreanten, flora en fauna en omwonenden van dien.